Sárospatak

Videó forrása: sarospatak.hu internetes oldal

A festői szépségű Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog folyó két partján elterülő Sárospatak Zemplén szellemi központja, neves iskolaváros. A „Bodrog-parti Athén”-nek is nevezett város történelmi és kulturális emlékekben gazdag. Itt született 1207-ben II. Endre király leánya, Árpád-házi Szent Erzsébet. A Rákóczi Vár védelmi rendszerével Magyarország egyik legértékesebb műemléke, nemzeti örökségünk része. 1534 és 1537 között késő reneszánsz stílusú lakótorony és új szárny épült. A város fénykorát a Rákóczi család idejében élte, amikor a vár 1614-ben Lorántffy Zsuzsanna birtokába – és házassága révén – a Rákóczi-családhoz került. Később a város politikai jelentősége megnőtt. A hercegek rezidenciája a 17. és 18. századi függetlenségi háborúk bölcsője volt. 

Sárospatakról bővebben

Sárospatak megőrizte a középkori város úthálózatát és struktúráját. A mai városkép Makovecz Imre építész munkájának hatása (A Művelődés Háza és Könyvtára, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, a városközponti Hild tér lakóházai). 1987-ben Sárospatak Hild Érmet nyert, mint a város fejlődésében a hagyományost és a modernet mesterien ötvöző település. 

A Végardó Fürdő gyógyhatású vize a mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas (vendégházunktól mindössze 500 méterre).

A környék keresett látványossága az egykori malomkőbánya helyén kialakult Megyer-hegyi tengerszem, amely geológiai és kultúrtörténeti bemutatóhely is.

https://hazaiturizmus.blogspot.com/2014/07/sarospatak-es-kornyeke.html